www.bahtiyar.forumkostenlos.at
Würden Sie gerne auf diese Nachricht reagieren? Erstellen Sie einen Account in wenigen Klicks oder loggen Sie sich ein, um fortzufahren.

www.bahtiyar.forumkostenlos.at

BAHTiYARIN AiLE PLATFORMUNA HOSGELDiNiZ !

StartseiteNeueste BilderAnmeldenLogin

Issizlik Sigortalari Uygulamalarinda Vatandaslarimizin Dikkatine

Nach unten 
3 verfasser
AutorNachricht
Admin
ADMiNiSTRARTOR
ADMiNiSTRARTOR
Admin

Männlich
Anzahl der Beiträge : 1915
Devlet/Sehir : Almanya/Hessen
is alani/Hobi : Balik Tutmak, Bilgisayar & internet ve Ailem
Medeni Hali - Evli/Bekar : Evliyim

Issizlik Sigortalari Uygulamalarinda Vatandaslarimizin Dikkatine Empty
BeitragThema: Issizlik Sigortalari Uygulamalarinda Vatandaslarimizin Dikkatine   Issizlik Sigortalari Uygulamalarinda Vatandaslarimizin Dikkatine Icon_minitime17/4/2008, 05:23

İşsizlik Sigortaları Uygulamalarında Vatandaşlarımızın Dikkatine

Gerek işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan vatandaşlarımızın, gerekse işsiz vatandaşlarımızın, işsizlik sigortası uygulamaları ile ilgili bazı hususlara yeterince dikkat etmemeleri sonucu hak kayıplarına uğradıkları gözlenmektedir.

Bu durum dikkate alınarak, 3 nolu Sosyal Yasa’da yer alan Engel Süresi (Sperrzeit) ve İhmal Süresi (Saeumnisfrist) uygulamalarına ilişkin önemli olduğu düşünülen bazı hususların vatandaşlarımızın dikkatlerine sunulmasında yarar görülmektedir.

ENGEL SÜRESİ (SPERRZEIT)

I.Bir işsizin, davranışı için önemli bir nedeni olmaksızın

işinden kendi isteği ile ayrılması veya iş sözleşmesine aykırı bir davranışı sonucu iş akdinin feshine neden olması ve bu suretle bilerek ya da ağır ihmali sonucu işsiz kalmasına sebebiyet vermesi VEYA

hukuki sonuçları hakkında bilgilendirilmesine rağmen Çalışma Dairesi (Arbeitsamt) tarafından işveren ve işin mahiyeti belirtilmek suretiyle önerilen bir işi kabul etmemesi veya kabul etmekle birlikte işe başlamaması VEYA

hukuki sonuçları hakkında bilgilendirilmesine rağmen bir işe alıştırma tedbirine (Trainningsmassnahme) veya bir meslek eğitim tedbirine veya bir meslek geliştirme eğitim tedbirine ya da bir özürlüler mesleki uyum tedbirine katılmayı reddetmesi VEYA

katıldığı bir meslek eğitim tedbirini yarıda bırakması veya aykırı bir davranışı nedeniyle mesleki eğitim tedbirinden çıkarılmasına sebebiyet vermesi

hallerinde, talep hakkı 12 hafta süreyle durdurulmakta; bu süre için işsizlik parası ödenmemektedir. (Sperrzeit)

II-12 haftalık bir engel süresi, buna neden olan olgular itibariyle işsiz için özel bir mağduriyet hali yaratıyorsa, bu taktirde 6 hafta süre ile sınırlı tutulmaktadır.

ÇOK ÖNEMLİ

III- İşsizlik parası talep hakkının doğmasından sonra toplam 24 haftalık bir engel

süresi uygulanmasına sebebiyet veren ve bu konuda Çalışma Dairesi’nin yazılı kararını da almış olan bir işsizin, mevcut işsizlik parası haksahipliği tamamen sona ermektedir.

İHMAL SÜRESİ (SAEUMNISFRIST)

I- Bir işsizin; Çalışma Dairesi’nin, şahsen müracaat etmesine veya bir tıbbi muayene ya da bir psikolojik muayene yaptırmasına yönelik çağrısına, hukuki sonuçları hakkında bilgilendirilmesine rağmen önemli bir nedeni olmaksızın icabet etmemesi halinde talep hakkı, 2 hafta süre ile durdurulmakta bu süre için işsizlik parası ödenmemektedir. (Saeumnisfrist)

II- Bir işsizin, 2 haftalık ihmal süresi içersinde Çalışma Dairesi tarafından yapılan ikinci bir şahsen müracaat çağrısına, hukuki sonuçları hakkında bilgilendirilmesine rağmen, önemli bir nedeni olmaksızın icabet etmemesi halinde ise, 2 haftalık ihmal süresi, işsizin Çalışma Dairesine şahsen müracaat ettiği tarihe kadar ve fakat en az 4 hafta süreyle uzatılmaktadır.

İŞSİZLİK PARASI HAKSAHİPLİĞİ SÜRESİNİN AZALTILMASI

İşsizlik parası haksahipliği süresi, işsiz kalınmadan önce son 7 yıl içersindeki çalışma süresi ile işsizin yaşı esas alınarak belirlenmektedir. İşsizlik parası için ön şart; işsizin, işsiz kalmadan önceki son 3 yıl içersinde en az 360 takvim günü çalışmış olmasıdır.

Engel süresi veya ihmal süresi uygulaması nedeniyle işsizlik parası talep hakkının durdurulması, işsizlik parası haksahipliği süresinin azaltılmasına da neden olmaktadır.

İşsizlik parası haksahipliği süresi;

1. Çalışma Dairesince teklif edilen bir işin reddedilmesi veya teklif edilen bir mesleki eğitim tedbirinin reddedilmesi ya da başlanmış olan bir mesleki eğitim tedbirinin bırakılması nedeniyle “engel süresi” uygulanmışsa, bu sürenin kapsadığı gün sayısı kadar;

2. İşin bırakılması nedeniyle “engel süresi” uygulanmışsa, bu sürenin kapsadığı gün sayısı kadar; eğer işin bırakılması nedeniyle 12 haftalık bir “engel süresi” uygulanmışsa, toplam haksahipliği süresinin 1/4’ü kadar (örneğin, 32 aylık bir haksahipliği süresi için 8 ay);

3. Bir “ihmal süresi” uygulanmışsa, bu sürenin kapsadığı gün sayısı kadar (en fazla 8 hafta)

azaltılmaktadır.
Nach oben Nach unten
https://bahtiyar.forumieren.de
prof7780
MODERATOR
MODERATOR
prof7780

Männlich
Anzahl der Beiträge : 2355
Devlet/Sehir : BRD/ Baden-Württemberg
is alani/Hobi : Issiz Adamin Isi Coktur

BeitragThema: Re: Issizlik Sigortalari Uygulamalarinda Vatandaslarimizin Dikkatine   Issizlik Sigortalari Uygulamalarinda Vatandaslarimizin Dikkatine Icon_minitime18/4/2008, 13:32

Bu mesele cok önemli, ancak bunların eline düsen bilir isin aslını.
Allah kimseyi düsürmesin cok berbat.
Nach oben Nach unten
bursaspor
Uzman
Uzman
bursaspor

Männlich
Anzahl der Beiträge : 383
Devlet/Sehir : Almanya/Hessen
is alani/Hobi : Okul
Medeni Hali - Evli/Bekar : Bekar

BeitragThema: Re: Issizlik Sigortalari Uygulamalarinda Vatandaslarimizin Dikkatine   Issizlik Sigortalari Uygulamalarinda Vatandaslarimizin Dikkatine Icon_minitime113/5/2008, 14:07

sgl bilgiler icin tskler
Nach oben Nach unten
Gesponserte Inhalte

BeitragThema: Re: Issizlik Sigortalari Uygulamalarinda Vatandaslarimizin Dikkatine   Issizlik Sigortalari Uygulamalarinda Vatandaslarimizin Dikkatine Icon_minitime1

Nach oben Nach unten

Issizlik Sigortalari Uygulamalarinda Vatandaslarimizin Dikkatine
Seite 1 von 1

Befugnisse in diesem ForumSie können in diesem Forum nicht antworten
www.bahtiyar.forumkostenlos.at :: TÜRK DANIS :: Almanya icin gecerli :: Egitim & Meslek & Harz IV-
Gehe zu: