Anzahl der Beiträge : 1915 Alter : 55 Devlet/Sehir : Almanya/Hessen is alani/Hobi : Balik Tutmak, Bilgisayar & internet ve Ailem Medeni Hali - Evli/Bekar : Evliyim Anmeldedatum : 27.03.08
Gerek işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan vatandaşlarımızın, gerekse işsiz vatandaşlarımızın, işsizlik sigortası uygulamaları ile ilgili bazı hususlara yeterince dikkat etmemeleri sonucu hak kayıplarına uğradıkları gözlenmektedir.
Bu durum dikkate alınarak, 3 nolu Sosyal Yasada yer alan Engel Süresi (Sperrzeit) ve İhmal Süresi (Saeumnisfrist) uygulamalarına ilişkin önemli olduğu düşünülen bazı hususların vatandaşlarımızın dikkatlerine sunulmasında yarar görülmektedir.
ENGEL SÜRESİ (SPERRZEIT)
I.Bir işsizin, davranışı için önemli bir nedeni olmaksızın
işinden kendi isteği ile ayrılması veya iş sözleşmesine aykırı bir davranışı sonucu iş akdinin feshine neden olması ve bu suretle bilerek ya da ağır ihmali sonucu işsiz kalmasına sebebiyet vermesi VEYA
hukuki sonuçları hakkında bilgilendirilmesine rağmen Çalışma Dairesi (Arbeitsamt) tarafından işveren ve işin mahiyeti belirtilmek suretiyle önerilen bir işi kabul etmemesi veya kabul etmekle birlikte işe başlamaması VEYA
hukuki sonuçları hakkında bilgilendirilmesine rağmen bir işe alıştırma tedbirine (Trainningsmassnahme) veya bir meslek eğitim tedbirine veya bir meslek geliştirme eğitim tedbirine ya da bir özürlüler mesleki uyum tedbirine katılmayı reddetmesi VEYA
katıldığı bir meslek eğitim tedbirini yarıda bırakması veya aykırı bir davranışı nedeniyle mesleki eğitim tedbirinden çıkarılmasına sebebiyet vermesi
hallerinde, talep hakkı 12 hafta süreyle durdurulmakta; bu süre için işsizlik parası ödenmemektedir. (Sperrzeit)
II-12 haftalık bir engel süresi, buna neden olan olgular itibariyle işsiz için özel bir mağduriyet hali yaratıyorsa, bu taktirde 6 hafta süre ile sınırlı tutulmaktadır.
ÇOK ÖNEMLİ
III- İşsizlik parası talep hakkının doğmasından sonra toplam 24 haftalık bir engel
süresi uygulanmasına sebebiyet veren ve bu konuda Çalışma Dairesinin yazılı kararını da almış olan bir işsizin, mevcut işsizlik parası haksahipliği tamamen sona ermektedir.
İHMAL SÜRESİ (SAEUMNISFRIST)
I- Bir işsizin; Çalışma Dairesinin, şahsen müracaat etmesine veya bir tıbbi muayene ya da bir psikolojik muayene yaptırmasına yönelik çağrısına, hukuki sonuçları hakkında bilgilendirilmesine rağmen önemli bir nedeni olmaksızın icabet etmemesi halinde talep hakkı, 2 hafta süre ile durdurulmakta bu süre için işsizlik parası ödenmemektedir. (Saeumnisfrist)
II- Bir işsizin, 2 haftalık ihmal süresi içersinde Çalışma Dairesi tarafından yapılan ikinci bir şahsen müracaat çağrısına, hukuki sonuçları hakkında bilgilendirilmesine rağmen, önemli bir nedeni olmaksızın icabet etmemesi halinde ise, 2 haftalık ihmal süresi, işsizin Çalışma Dairesine şahsen müracaat ettiği tarihe kadar ve fakat en az 4 hafta süreyle uzatılmaktadır.
İşsizlik parası haksahipliği süresi, işsiz kalınmadan önce son 7 yıl içersindeki çalışma süresi ile işsizin yaşı esas alınarak belirlenmektedir. İşsizlik parası için ön şart; işsizin, işsiz kalmadan önceki son 3 yıl içersinde en az 360 takvim günü çalışmış olmasıdır.
Engel süresi veya ihmal süresi uygulaması nedeniyle işsizlik parası talep hakkının durdurulması, işsizlik parası haksahipliği süresinin azaltılmasına da neden olmaktadır.
İşsizlik parası haksahipliği süresi;
1. Çalışma Dairesince teklif edilen bir işin reddedilmesi veya teklif edilen bir mesleki eğitim tedbirinin reddedilmesi ya da başlanmış olan bir mesleki eğitim tedbirinin bırakılması nedeniyle engel süresi uygulanmışsa, bu sürenin kapsadığı gün sayısı kadar;
2. İşin bırakılması nedeniyle engel süresi uygulanmışsa, bu sürenin kapsadığı gün sayısı kadar; eğer işin bırakılması nedeniyle 12 haftalık bir engel süresi uygulanmışsa, toplam haksahipliği süresinin 1/4ü kadar (örneğin, 32 aylık bir haksahipliği süresi için 8 ay);
3. Bir ihmal süresi uygulanmışsa, bu sürenin kapsadığı gün sayısı kadar (en fazla 8 hafta)
azaltılmaktadır.
prof7780 MODERATOR
Anzahl der Beiträge : 2355 Alter : 47 Devlet/Sehir : BRD/ Baden-Württemberg is alani/Hobi : Issiz Adamin Isi Coktur Anmeldedatum : 30.03.08