Sağlık Bakanlığı'nın beslenme alışkanlıklarını belirlemek için yaptığı ankete göre, Türk halkının kahvaltı fakiri olduğu ortaya çıktı.
Kahvaltı, tütün ve kahve tüketiminin yaygınlaştığı 16. yüzyıldan sonra "tütün altı", "çubuk altı", kahve altı" ve "safralı" gibi deyimlerle de ifade edilmeye başlandı. 20. yüzyıl başlarında kaleme alınan Kamus-ı Türki sözlüğüne göre kahvaltı, "Esasen aç karna kahve içmek için kahveden evvel yenen muhtasar (kısa, az) yemek.
Yemek vaktinin gayrinde ve sofra haricinde tepsi ile çıkarılıp yenen şey, muhtasar ve mahazar (hazır bulunan) yemek" şeklinde tanımlanıyor. Bununla birlikte değişik tarihi eserlerde adı geçen çayır peyniri, dil peyniri, salamura beyaz peynir, tulum peyniri ve tuzsuz tereme peynirinin Osmanlı kahvaltı kültüründe yüzyıllardır var olan lezzetler olduğu biliniyor.
Bugün ise gelinen noktada, Sağlık Bakanlığı'nın toplumun süt ve süt alışanlıkları ile kahvaltı alışkanlıklarını belirlemek için yaptığı anket sonuçlarına göre kadınların yüzde 17'si her gün, yüzde 32.55'i de bazen süt içiyor. Erkeklerin ise sadece yüzde 10.87'sinin her gün süt içtiği belirlenirken, genel olarak bakıldığında vatandaşların yüzde 51.39'nun hiç süt içmediği ortaya çıktı.
Çocuklarda kahvaltı yapma alışkanlığı anketlerine göre de vatandaşlardan yüzde 68'nin çocuğuna her gün kahvaltı yaptırdığı, yüzde 22.35'inin ise bazen kahvaltı yaptırdığı tespit edildi.
Anket sonuçlarına göre, yetişkinlerde kahvaltı yapanların oranının yüzde 55.45 olduğu ortaya çıktı. Kahvaltı yapmayı sevmeyenlerin oranı ise kadınlarda yüzde 13.68, erkeklerde 15.57 olarak belirlendi. Anketlere göre emeklilerin yüzde 26.67'sinin, işsizlerin de yüzde 18.18'inin kahvaltıda sadece çorba içtiği öğrenildi.